Sponsor 1

22 September 2017

[Video] Lawak! Saya Konfius Nak Salam Pondan - Ustaz Abdullah Khairi




Kredit: dare2 watch

Usia Wanita Lebih Panjang?



PADA waktu kecil, penulis sempat bertemu dengan beberapa orang wanita berpangkat nenek (di Johor, nenek adalah panggilan ibu atau bapa kepada datuk lelaki atau perempuan) yang berusia hampir mencecah 100 tahun di mana suami-suami mereka telah meninggal dunia berpuluh tahun lebih awal.

Seingat penulis, ramai lelaki di kampung penulis meninggal dunia dan meninggalkan balu. Kebanyakan mereka meninggal ketika berusia jauh lebih tua berbanding suami-suami mereka. Dari semasa ke semasa nampaknya ia berlaku di mana-mana, tidak kira di kampung atau di bandar iaitu ramai wanita berusia lebih panjang.

Generalisasi


Hasil pemerhatian di atas tidak boleh digeneralisasikan untuk mengatakan bahawa wanita di negara kita hidup lebih lama berbanding dengan lelaki kerana ia sekadar pemerhatian peribadi penulis. Anda pula mungkin mendapati perkara yang serupa atau hampir serupa atau mungkin sebaliknya iaitu ramai suami yang hidup lebih lama berbanding isteri.

Mari kita lihat dari sudut kajian. Sebuah kajian yang dijalankan oleh sepasukan saintis antarabangsa berjudul The Emergence of Longevous Populations yang terbit dalam jurnal The Proceedings of the National Academy of Sciences (2016) mendapati manusia berjaya memanjangkan jangka hayatnya sepanjang 200 tahun yang lalu. Namun pada masa sama, jarak usia antara lelaki dan wanita masih kekal hampir serupa.

Berita baik fenomena ini ialah jangka hayat anda ialah beberapa dekad lebih panjang berbanding dengan manusia yang hidup beberapa kurun sebelum kita. Berita buruknya pula jarak antara jangka hayat lelaki dan jangka hayat wanita masih hampir serupa.

Lima tahun


Walau bagaimanapun, mereka mendapati bahawa wanita kekal mendahului lelaki daripada segi jangka hayat iaitu lima tahun - jarak umur yang serupa yang berlaku pada awal 1800-an. Para saintis penyelidik kajian tersebut tidak mengetahui mengapa ia berlaku sedemikian rupa.

Profesor Biologi Universiti Duke, Susan Alberts berkata dalam sebuah siaran akhbar bahawa ia menimbulkan tanda tanya. Jika kita berupaya menjadikan usia lebih panjang, mengapa kita tidak boleh menguncupkan jarak jangka hayat lelaki dan wanita.

Saintis-saintis penyelidik Amerika Syarikat, Jerman, Denmark, Kanada dan Kenya telah mengumpulkan rekod-rekod kelahiran dan kematian lebih daripada satu juta orang dari tahun 1700-an hingga sekarang. Kajian tersebut meliputi manusia yang hidup di negara-negara industri, manusia yang lahir sebelum Zaman Industri dan pemburu-pemungut moden (modern hunter-gatherers).

Perubatan moden


Sebagai contoh, jangka hayat manusia di Sweden telah bertambah daripada pertengahan 30-an pada awal 1800-an kepada lebih daripada 80 tahun pada hari ini. Angka tersebut lebih dua kali ganda sepanjang tempoh 200 tahun. Para saintis penyelidik kajian tersebut percaya lonjakan jangka hayat yang tinggi pada hari ini adalah disebabkan oleh kehadiran perubatan moden dan kemudahan kesihatan awam.

Lantaran itu kata mereka, kematian bayi ketika dilahirkan (penulis: Bukankah ia lebih kepada lebih ramai manusia dilahirkan hidup dan tiada kaitan dengan pemanjangan jangka hayat?) dan penyakit-penyakit kanak-kanak telah berkurangan secara ketara.

Pada masa yang sama di seluruh dunia, purata jangka hayat manusia ialah lebih kurang 71 tahun. Lelaki hidup pada purata usia 68 tahun manakala wanita pula 73 tahun. Di Amerika Syarikat misalnya, purata jangka hayat ialah 79 tahun di mana lelaki hidup hingga usia 76 tahun manakala wanita hidup pada purata usia 81 tahun.

Profesor Alberts dan beberapa saintis lain berkata, mungkin komponen genetik memainkan peranan terhadap jarak jangka hayat lelaki dan wanita. Mereka mengandaikan bahawa ia berlaku kerana kromosom X. Wanita memiliki dua kromosom X manakala lelaki hanya mempunyai satu. Kehadiran hanya satu kromosom X dipercayai tidak cukup untuk mengimbangi sebarang variasi gen pada kromosom tunggal tersebut.

Berdasarkan artikel berjudul Why Men Often Die Earlier than Women (19 Februari 2016, Harvard Health Publications) sebagai panduan, faktor-faktor lain mengapa jangka hayat wanita lebih panjang termasuk:

• Kurang mengambil risiko besar sepanjang hidup

• Kurang melakukan kerja berbahaya

• Kurang mati akibat penyakit jantung pada usia muda

• Saiz tubuh kecil

• Kurang kerap membunuh diri

• Hubungan sosial lebih baik berbanding kaum lelaki

• Lebih kerap berjumpa doktor (?)

Epigenetik


Pada pandangan penulis, lelaki atau wanita yang menitikberatkan keseimbangan elemen-elemen fizikal, psiko-emosi dan kerohanian dengan mengamalkan cara atau gaya hidup sihat, insya-ALLAH akan sentiasa mengalami tahap kesihatan yang baik.


Ia adalah intervensi epigenetik yang membantu organ sistem tubuh sentiasa berfungsi dengan lancar - telomere kekal panjang. Epigenetik ialah pengaruh luaran atau bukan genetik yang mengubah ekspresi gen. Telomere ialah segmen DNA terletak di hujung kromosom.

Telomere pendek dikaitkan dengan kerosakan degeneratif yang memiliki pertalian dengan penuaan.

Bukankah apabila anda sentiasa sihat, bebas daripada sebarang penyakit termasuk sindrom metabolik atau penyakit-penyakit degeneratif (antara lain kanser, penyakit jantung, diabetes, obesiti, dan Alzheimer), anda tidak perlu berjumpa doktor kecuali untuk menjalani pemeriksaan berkala misalnya setiap enam bulan sekali?

*Bahrain Samah, MH, MD (AM) Pendidik/penulis genre perubatan preventif/alternatif


Kredit: sinarharian

Fathia Latiff Menari Di Bilik Mandi, Tak Sedar Video 'Bocor'


Fathia malu dengan perbuatannya...

AKHIRNYA
pelakon Fathia Latiff mengaku dia adalah wanita yang berpakaian seksi dan menari bersama pelakon Natasha Elyzza dalam video Bigo Live yang menjadi bualan hangat di laman sosial sejak Jumaat lalu.

Fathia atau nama sebenarnya Nur Fathia Abdul Latiff, 30, turut memohon maaf kerana dengan sengaja menunjukkan contoh yang tidak baik menerusi laman sosial berkenaan.

“Saya maaf dengan tidak sengaja menunjukkan contoh buruk kepada orang ramai. Saya tidak sedar. Video itu bocor. Saya minta maaf. Semoga Tuhan mengampuni dosa-dosaku,” katanya.

Permohonaan maaf itu dikongsi Fathia menerusi laman Instagram miliknya pada malam Selasa.

Dia juga turut membela Natasha Elyzza yang menjadi punca merakamkan imej itu dengan berkata wanita tersebut tidak bersalah kerana masih dalam proses memperbaiki diri.

Fathia sedih dengan apa yang berlaku.

Dalam pada itu menerusi laporan sebuah portal berita pada Selasa, Fathia memberitahu sesi menari tersebut hanya di antara dia dan beberapa orang rakan wanitanya ketika mereka menyewa sebuah villa.

Fathia berkata video tersebut dirakam bukan untuk dipertontonkan kepada umum.

"Itu adalah saya. Ketika itu saya dan beberapa rakan berada di villa yang disewa.

"Sesi menari itu hanya di antara saya dan rakan-rakan perempuan dan kami menari di dalam bilik mandi," katanya.

Menurut Fathia lagi, dia berasa malu dengan apa yang terjadi. Malah dia tidak menyedari video mereka dirakam menerusi aplikasi Bigo Live juga boleh diakses oleh orang ramai.

Fathia mengambil langkah menutup bahagian ruang komen foto tersebut. 

"Sudah tentu saya berasa malu dengan apa yang telah berlaku. Siapa yang mindanya masih waras mahu menunjukkan sebahagian tubuh badannya kepada seluruh dunia?

"Saya tidak pernah mendengar aplikasi itu sebelum ini," ujarnya.

Menerusi laporan mStar Online pada Isnin, Fathia dalam rakaman langsung menerusi Instagram miliknya berulang kali mengucapkan perkataan don’t fitnah me… don’t fintah me (jangan fitnah saya).

Fathia antara lain berkata dia masih belajar mengenai Islam termasuklah untuk mengenal Tuhan.

Dia juga cuba bersikap jujur dengan peminatnya selain merayu agar dia tidak terus difitnah. - mstar

20 September 2017

Inilah 10 Benda Paling Kotor Yang Sering Kita Guna




Tanpa disedari, banyak benda di sekitar kita yang berpotensi menjadi sarang bakteria dan tempat berpindahnya virus, bakteria dan penyakit. Diantara semua benda yang sering dipegang, ada 10 benda paling kotor yang cukup membahayakan kesihatan walaupun sebenarnya tampak bersih. Seperti sumber dari Health, berikut ini 10 benda paling kotor yang sering dijumpai dalam kehidupan sehari-hari.


1. DUIT


Semua orang suka wang, tapi pastinya tidak akan ada yang suka dengan bakteria didalamnya. Menurut Dr Darlington dari the Health Commissioner of New York, sekitar 135,000 bakteria ada pada wang, terutama wang kertas.


2. TOMBOL PINTU / BUTANG LAMPU


Biasanya orang terakhir atau pertama masuk di bilik adalah yang paling sering bersentuhan dengan butang lampu. Bakteria sangat senang hidup di kawasan yang banyak disentuh oleh banyak orang itu. Menurut ahli sanitasi, dalam setiap inci butang lampu / tombol pintu ada sekitar 217 bakteria yang boleh berpindah dari tangan ke tangan.


3. KEYBOARD KOMPUTER


Sebuah kajian di Britain pernah menyebut bahawa bakteria yang ada di keyboard komputer lebih banyak daripada bakteria yang ada di tandas. Untuk itu sebaiknya bersihkan keyboard secara rutin dengan alat khusus pembersihan keyboard atau boleh juga dengan menggunakan kain basah.


4. TELEFON BIMBIT


Telefon bimbit adalah barang yang tidak boleh lepas dari kehidupan sehari-hari. Akibat tidak lepas itulah, maka telefon dijadikan tempat kegemaran bagi ribuan bakteria untuk menetap. Bakteria suka melekat pada telefon bimbit kerana suhu yang hangat dan sesuai untuk pertumbuhannya. Untuk menghindarinya, kini sudah ada pelapis anti mikrob untuk telefon bimbit yang boleh melindungi telefon bimbit anda daripada bakteria dan mengurangkan risiko bakteria melekat pada wajah dan tangan anda.


5. MANGKUK TANDAS


Meskipun kelihatan bersih dan licin, tapi permukaan mangkuk tandas yang dibuat dari porselin sangat berpotensi sebagai tempat berpindahnya virus, bakteria dan penyakit-penyakit tertentu. Data statistik menunjukkan, terdapat 295 bakteria dalam setiap inci permukaan tempat duduk tandas.


6. TROLI MEMBELI BELAH


Berbelanja menggunakan troli memang lebih mudah dan mengasyikkan. Tapi menurut penyelidik dari University of Arizona, troli ini mengandungi bakteria, air liur, dan bahan-bahan menjijikkan yang lain yang lebih banyak daripada eskalator, telefon awam bahkan bilik mandi umum.


7. REMOTE CONTROL


Seberapa sering anda menumpahkan makanan pada remote control dan tidak membersihkannya? Maka remote control, bakteria MRSA, SARS dan bakteria lain boleh masuk ke dalam tubuh. Jangan biarkan remote control menjadi ancaman apabila anda sedang asyik menonton TV.


8. TAB MANDI


Bak mandi adalah bahagian dalam rumah yang sering tidak dilupakan. Ketika ada seseorang dalam keluarga yang terkena penyakit jangkitan staphylococcus, jangkitan saluran kencing, pneumonia, septicemia atau penyakit kulit, baru disedari bahawa tab mandi menjadi sarang bakteria. Percaya atau tidak, bakteria yang tergenang di dalam tab mandi lebih berbahaya daripada bakteria yang ada di dalam lubang tandas. Membersihkan tab mandi seminggu sekali boleh mengurangkan risiko penyakit yang tidak diingini.


9. SINKI DAPUR


Dapur adalah tempat paling kotor diantara semua bahagian rumah yang lain, terutamanya pada sinki. Ada sekitar 500,000 bakteria yang terdapat pada setiap inci sinki. Untuk mengatasinya, cubalah membersihkan sinki anda dengan setengah cawan baking soda dan setengah cawan cuka. Setelah itu, jangan lupa siram dengan air untuk memastikan singki itu bersih.


10. SPAN CUCIAN


Alat untuk mencuci pinggan ini adalah barang yang sangat berpotensi dijadikan tempat berkembangnya bakteria kerana memiliki kelembapan yang tinggi dan pori-pori yang kecil. Salah satu cara terbaik untuk menghilangkan bakteria dari barang ini adalah dengan memanaskannya dalam microwave selama 60 saat. Penemuan ini tentu saja bukan untuk menakut-nakutkan orang, tapi sekadar mengingatkan pentingnya menjaga kebersihan termasuk benda-benda kecil yang sering kali kita anggap remeh. - eberita

Myanmar Zionis Yahudi Di Tengah ASEAN



TIDAK ada yang lebih memalukan ASEAN dalam sejarah penubuhannya sejak 1965 kecuali, apabila komuniti 800 juta penduduk rantau ini membiarkan Myanmar melaksanakan pembersihan etnik terhadap 1.1 juta penduduknya sendiri.

ASEAN kembali ke zaman barbarian dan kanibal apabila gagal mengambil sebarang langkah pencegahan. Sekali gus kelihatan gagal menegakkan undang-undang manusia berakal.

Myanmar yang diterima masuk sebagai anggota ASEAN pada 1995 kini menjadikan Rakhine sebagai The Killing Field abad ke-21. Tragedi pembunuhan massa termasuk bakar bayi dan kanak-kanak, serta jenayah rogol dan bunuh berlaku cara berleluasa dengan penuh kebinatangan.

Kritikan terbuka terbaharu disuarakan Amnesty International terhadap Myanmar, ketika pemimpin ASEAN kelihatan tidak mampu dan peduli langsung untuk menyatakan pendirian secara bersama.

Sebelum ini hanya Malaysia dan Indonesia menyatakan bantahan dan mengkritik sikap Kerajaan Myanmar. Manakala Thailand dan Singapura pula, secara sebelah kaki menyokong langkah jahat Naypyidaw yang masih dikuasai Junta Tentera.

Amnesty International menyifatkan Aung San Suu Kyi ‘menyembunyikan kepala dalam pasir’ apabila enggan bertindak walaupun wujud bukti berdokuman mengenai perlakuan jenayah tentera Myanmar yang merogol dan membunuh orang awam.

Malah, membakar rumah penduduk minoriti Muslim Rohingya. Keseluruhan angka korban terkini melebihi 4000 nyawa. Hampir 3000 pembunuhan berlaku dalam tempih sebulan terakhir ini, sejak 25 Ogos lalu apabila Myanmar melancarkan frasa kedua pembunuhan etnik.

Myanmar ini menjadi Zionis Israel di rantau ASEAN.

Malah, Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres semalam sekali lagi mengkritik dan kali ini nada selarannya jelas lebih keras. Satu petunjuk, bahawa PBB sudah melihat krisis Myanmar sebagai di luar batas kemanusiaan.

“Myanmar perlu menghentikan operasi ketenteraan dan membenarkan bantuan kemanusiaan disalurkan tanpa sekatan. Myanmar perlu menamatkan penderitaan Rohingya,” katanya semalam.

Namun, Suu Kyi selaku Kaunselor Myanmar yang dilihat sebagai pemimpin de facto boneka Rejim Tentera yang bersembunyi di balik topeng demokrasi, segara membidas kritikan itu.

Malah, mengecam pengkritik peribadinya yang menyifatkan Penerima Anugerah Noble Keamanan Dunia 1991 itu, bertanggungjawab membiarkan krisis pembunuhan etnik berleluasa di Myannar.

Suu Kyi membalas semua itu dengan sinis dan bertentangan dengan fakta dan realiti.

“Mereka yang disahkan sebagai pelarian dari Myanmar akan diterima pulang tanpa masalah,” katanya. Realitinya, 427 ribu pelarian Rohingya kini berada di sempadan Bangladesh. 170 ribu pelarian tiba ketika krisis bermula pada Oktober 2012 hingga Disember 2016.

Angka itu meningkat 247 ribu lagi pelarian baharu dalam tempoh sebulan apabila Myanmar melancarkan penghapusan etnik pusingan kedua bermula 25 Ogos lalu.

Kuala Lumpur perlu bertindak. Adalah memalukan apabila kita tidak mengambil langkah drastik dan dilihat bersekongkol dengan Yahudi ASEAN dan merelakan zaman Barbarian dan budaya kanibal diperlakukan terhadap umat Islam Rohingya. – MYNEWSHUB


[Video] Siapa Tapau Siapa? Honda CBR1000RR vs Supercar vs Kereta F1



JIKA anda selalu memandu atau menunggang di lebuh raya Karak pada hujung minggu, memang tidak sah kalau tidak kena 'high beam' dengan geng superbike. Power sangat ke superbike? Jom kita lihat situasi sebenar atas trek sama ada boleh atau tidak superbike tapau supercar dan kereta F1?

Siapa joki? Casey Stoner tu! Kenal ke?


SPESIFIKASI

SUPERBIKE - Honda Fireblade
  • Enjin 4 sebaris 1000cc
  • Kuasa maksimum - 190hp
  • Rev maksimum - 12,000rpm
  • Berat - 198kg
  • Pecutan 0-100kmj - 2.8 saat
  • Kelajuan maksimum - 289kmj
SUPERCAR - Red Bull Holden Racing
  • Enjin 5.8L V8
  • Kuasa maksimum - 630hp
  • Rev maksimum - 7,500rpm
  • Berat - 1,400kg
  • Pecutan 0-100kmj - 3.3 saat
  • Kelajuan maksimum - 298kmj
KERETA F1 - Red Bull Racing F1
  • Enjin 2.4 V8
  • Kuasa maksimum - 750hp
  • Rev maksimum 18,600rpm
  • Berat - 642kg
  • Pecutan 0-100kmj - 2.4 saat
  • Kelajuan maksimum - 328kmj
Kredit: pandulaju

19 September 2017

Salah Pilih Kawan "Aku Terjerat Dengan Hutang Dan Hampir Muflis"- Nad



Sesungguhnya bukan mudah untuk kita mencari kawan yang baik, jujur dan sentiasa memahami. Mungkin orang lain tidak pernah peduli dengan siapa mereka berkawan atau keluar selama ini.

Kisah yang telah dikongsi oleh saudari Natalia Aivy Dibit ini pasti memberi pengajaran yang amat berguna kepada kita semua supaya berhati-hati dalam memilih kawan dan jangan sesekali tertipu dengan penampilan serta gaya hidup terutamanya kawan yang baru kita dikenali.

Jom kita baca.

Tujuan Nad bukanlah hendak membuka pekung di dada tapi semoga menjadi pengajaran buat semua terutama mereka yang bergelar penjawat awam macam Nad.

Terjerat dalam keterhutangan yang melampau bukanlah sesuatu yang menyenangkan.
Al-kisah panjang yg dipendekkan, 3 bulan pertama bekerja, Nad banyak terima inbox dan kadang Whatsapp bertanyakan khabar and so on entah dari siapa tak kenal. Nampak smart bergaya, berkot, bertali leher dan ada jambangan bunga. Wuish macam hebat dorang2 ni. Dipendekkan kisah, Nad pun terjebak.

Dan buat personal loan semata2 untuk bisnes entah apa2 yg sampai sekarang tak boleh refund. Berapa? 6 angka personal loan. Menyesal? Jangan cakaplah. Boleh mental jadinya.
Dan Nad mula terjebak dengan penggunaan kredit kad. Dan tanpa Nad duga, kelebihan kredit kad itu disalah gunakan. Swipe sana swipe sini. Last2 hutang jadi bertimbun. Bila diri dah mula terjerat dalam hutang, benda2 macam ni berlaku pada Nad.

1. Spesis kawan lelaki yang Nad support ke Bandung, buat2 lupa dia ada hutang dengan Nad lebih 2K utk support dia ke Bandung. Nad minta balik utk tujuan servis motor dan insurans motor, benda jadi satu pergaduhan besar sampai semua caci maki dia keluarkan. Aku yang hutang ke kau yg hutang?

Haha! Last2 dia bayar juga balik RM900 saja sebab konon Nad pun ada hutang dia. Tak apalah.

Nad HILANG KAWAN YANG KONON SENTIASA ADA BILA MEMERLUKAN. Nasihat Nad berhati2lah dalam memilih kawan. Orang itu smart, beruniform, sembahyang 5 waktu, setitik alkohol pun dia tak mau, mengucap bila terduga, belum tentu mulut dia baik, bila dia hilang sabar. Bagus lagi orang yg nakal2, sosial sana sini, bertattoo bagai, tapi kadang itu yg baik dengan kita. Pengalaman mengajar.

2. Panggilan telefon dari bank. Segala pemungut hutang dari segala pelosok. Bank Rakyat dan CIMB. So Nad hanya mampu bayar minimum payment saja. Balik2 call sampai ke tempat kerja. Malu jangan cakaplah dengan kawan2 sekerja.

3. Terima call dari Putrajaya akan bekukan akaun gaji kalau tak bayar tertunggak kredit kad Bank Rakyat. Masa itu panik jangan cakaplah. Koreklah apa yang ada untuk tutup kes saman tu. Habis semua simpanan tambah dengan ada kawan yang sudi tolong Nad. Nad takkan lupa bantuan anda.

4. Personal loan yang auto deduct dari saving account bukanlah sesuatu yg baik sebenarnya. Itu pendapat Nad sebab slip gaji bersih tapi rekod dah buruk di bank. Dalam HRMIS Nad masih bersih. Bila2 masa akan dapat surat bayar cukai. Bertabahlah wahai hati.

5. Simpanan. Simpanan apalagi kalau semua dah guna. Pernah tak rasa duit gaji kau tinggal berapa ratus sahaja? Begitulah Nad. Susah hati. Bank pula call nonstop. Last2 tukar number sebab tak tahan.

6. Seminggu Nad tak makan. Susah hati. Mak pun risau tengok Nad. Nad bincang dengan kakak macam mana nak atasi semua benda ni. Belanja diri sendiri memang tak cukup apalagi nak support family.

7. Cuba buat bisnes MLM. Mengarutlah. Semua pun mengarut. Kerugian.

8. Akhirnya, Nad buat satu keputusan paling drastik dan besar. Bukan bunuh diri! Nad jumpa pakar psikologi dan psikiatri. Uisshh macam orang mental. HAHA!

9. Nad mula search cara atasi masalah hutang. Jumpa personal blogger and banyak lagi. Jumpa satu term AKPK. Uisshh apa tu? Mula isi online dan set appointment. Mula buat kajian apa syarat2 AKPK. Dan sebagainya. Akhirnya Nad serah diri pada 14.09.2017.

10. CCRIS mengatakan Nad bukan dalam pemerhatian khas. Masih terkawal dan masih ada ruang positif yang banyak. Kira bernasib baik Nad jumpa AKPK supaya malam boleh tidur lena. Handphone pun takda dah bunyi2 bank call setakat ini.

11. Nasihat kaunselor AKPK Nad : Masih muda masih banyak keinginan. Mujur kamu cepat dapatkan bantuan sebelum kamu diisytiharkan muflis, selepas ini kena bijak aturkan perbelanjaan. Utamakan simpanan sebelum keinginan. Masa muda inilah kamu banyak tenaga untuk tingkatkan pendapatan bulanan. Jangan harap gaji. Jangan cepat percaya skim cepat kaya, bisnes MLM yg akhirnya makan diri. Buatlah sesuatu yg kamu suka, yg boleh kurangkan stress and earn from it. Biar sikit, lama2 jadi bukit.

12. Malu? Dah jadi dah pun. Nak kata padan muka, silakan. Nad rela. Nad share benda ni supaya jadi pengajaran buat anda diluar sana.

13. Walau teruk macam mana pun bisnes Mykad pertama yg Nad join buat Nad, Nad ikhlaskan hati bayar loan ribu2 kat bank gara2 itu. Kesilapan diri. Ada hikmah disebalik kejadian. Tinggal 7 tahun lagi sebelum ianya habis. Banyakkan berdoa dan bersabar. Dan hasilnya Nad dapat beli sebuah motorsikal Yamaha R25 cash in hand. Dan settlekan bayar motor kecik Nad. Bagi2 kat adik beradik dan kedua org tua.

14. Usai AKPK, dari bayar ratus2 ribu2 bulan2 utk kredit kad, Nad cuma komit RM150 setiap bulan utk selesaikan hutang kredit kad. Personal loan Nad tak minta AKPK payung sbb nak biarkan dia cepat habis lagipun tempoh loan tu masih baru. Komitmen dengan AKPK jadi 8 tahun lebih. Ada rezeki lebih boleh bayar double RM300 supaya cepat selesai dalam masa 4 5 tahun saja.

Kisah hutang Nad bukanlah kerana keluarga yg galakkan. Tapi sebab keinginan Nad sendiri. Tamak dan haloba. Padan mukalah kan. HAHA! Pengajaran yg sebaik2nya sudah ni. Semoga jadi manfaat pada yg lain.

Sekarang? Nad buat apa yg Nad suka. Yang Nad ikhlaskan diri untuk komit. Nad buat kek. Sentiasa usaha majukan diri. Untung taklah banyak mana tapi berbaloi untuk diri. Nak nangis pun ada bila cerita soal impian ni. 3 tahun pertama kerja dah teruk. Semoga selepas ini Nad akan belajar dari kesilapan dan semakin bijak mengatur perbelanjaan.

Itulah kisah Nad. Hutang menjerat. Segeralah dapatkan bantuan. Masih belum terlambat. TERIMA KASIH AKPK!

KATA MAK : BELAJAR DARI KESILAPAN. PERCAYA REZEKI TUHAN. USAHA DALAM DOA. KAU AKAN BERJAYA. BUKAN RIBU RATUS RINGGIT YG MAK NAK TAPI KAU SELALU BAHAGIA, SENANG MAKAN DAN TIDUR, ITU IMPIAN MAK. CUKUPLAH KAU SENGSARA DARI KECIL, SAKIT, SEDIH, SEKARANG MASANYA KAU UTK BAHAGIA. BAGI PELUANG DENGAN DIRI SENDIRI.

(sambil dia cium dahi Nad, cium kedua pipi Nad)

Kredit: siakapkeli

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Pengikut

Label

Informasi (1440) Video (1024) Berita Dan Informasi (881) Hiburan (698) Berita Artis (651) Macam-Macam (587) Nasihat (546) Gosip (343) Perbincangan (342) Santai (294) Islamik (290) Teladan (290) Fakta (284) Penting (281) 18sx (232) Berita Terkini (227) Serius (224) Unik (212) Gila (191) China (182) Pelik (175) Panas (174) Pembelajaran (170) Berita Hiburan (169) Haiwan (158) Kontroversi (129) Kreatif (114) Lawak (113) Makanan (108) Sedih (108) Hebat (100) Biadap (99) 18sg (95) Viral (94) Kejam (92) Kesihatan (92) Pengajaran (87) Tips Kesihatan (86) Penceramah (82) Amerika (81) Zalim (78) Kemalangan (75) Menarik (75) Ahli Politik (74) Bodoh (69) Ngeri (68) Kesian (66) Kebesaran Allah S.W.T. (65) Cantik (63) Jijik (63) Jenayah (60) Lucah (59) Jepun (58) Ahli Perniagaan (57) Seks (57) Wanita (57) Kereta (56) Artis (50) Anak Artis (46) Ceramah (46) Gempar (44) Kahwin (44) Kisah Benar (42) Kes Tipu (39) Mewah (39) Seram (38) Teknologi (37) Seksi (34) Tips Perkahwinan (34) Ustaz Auni Mohamad (34) Indonesia (33) Tips Keluarga (33) Yahudi Laknatullah (33) Percutian (32) Tips Berjaya (32) Singapura (29) Gadis (28) India (28) Tips Kecantikan (27) Arab Saudi (26) Kerabat Diraja (26) Sejarah (26) Tular (26) Gajet (25) Tips Cinta (25) Tips Keselamatan (25) Australia (24) Doktor (24) Neelofa (24) Russia (24) Thailand (24) Suami Isteri (23) Tips (23) Kajian (22) Fattah Amin (20) Minuman (20) Misteri (20) Ahli Sukan (19) Comel (19) Artis Hollywood (18) Artis Kahwin (18) Isteri Artis (18) Kes Rogol (18) Tun Mahathir (18) Al-Quran (17) Bayi (17) Filem (17) Game (17) Kes Curi (17) Kesenian (17) Politik (17) Rumah (17) Britain (16) Budak Sekolah (16) Kapal Terbang (16) Kes Pukul (16) Korea Selatan (16) Maksiat (16) Personaliti TV (16) Syria (16) Awek Cun (15) Datuk Vida (15) Donald Trump (15) England (15) Kantoi (15) Nabil Ahmad (15) Polis (15) Tips Suami Isteri (15) Gadis Cantik (14) Gaduh (14) Kanak-Kanak Bawah Umur (14) Rozita Che Wan (14) Tips Mendidik Anak (14) Artis Bertudung (13) Indah (13) Motorsikal (13) Penerbit (13) Presiden AS (13) Turki (13) Yus (Jambu) (13) Bogel (12) Gif (12) Hollywood (12) Mufti Perlis (12) Nora Danish (12) Siti Nurhaliza (12) Sultan Johor (12) Artis Singapura (11) Buah-Buahan (11) Budak Bawah Umur (11) Dr Asri (11) Gadis Bawah Umur (11) Israel (11) Kanak-Kanak (11) Kes Bunuh (11) Kes Rompak (11) Korea Utara (11) Lelaki (11) Model (11) Pelajar (11) Petua (11) TMJ (11) Bola (10) Cabul (10) DJ Radio (10) Jerman (10) Kes Dadah (10) Pereka Fesyen (10) Pramugari (10) Serangan Haiwan Liar (10) Ustaz Azhar Idrus (UAI) (10) Aduan (9) Amy Mastura (9) Awie (9) Brazil (9) Cikgu (9) Dr Zakir Naik (9) Fesyen (9) Hadis Nabi Muhammad S.A.W. (9) Iklan (9) Kes Cuai (9) Khalwat (9) Masjid (9) Nabi Muhammad S.A.W. (9) Najib Razak (9) Pengarah Filem (9) Sejarah Islam (9) Sukan (9) Tips Memasak (9) Elly Mazlein (8) Mexico (8) Palestin (8) Pemain Bola (8) Pengotor (8) Perancis (8) Scam (8) Syirik (8) Tips Membeli (8) Tumbuh-Tumbuhan (8) Adi Putra (7) Arak (7) Bangladesh (7) Bercium (7) Hantu (7) Hotel (7) Kisah Sedih (7) Pembedahan Plastik (7) Pengacara (7) Sihir (7) Skodeng (7) Suami Artis (7) Tips Beli Rumah (7) Abam (Bocey) (6) Aliff Aziz (6) Artis Bollywood (6) Artis China (6) Ayda Jebat (6) Berita Sukan (6) Cerai (6) Emma Maembong (6) Fasha Sandha (6) Filipina (6) Gamers (6) Gay (6) Hafiz Hamidun (6) Janna Nick (6) Kereta Api (6) Kes Culik (6) Kes Dera (6) Kes Raba (6) Membazir (6) Mia Ahmad (6) Mira Filzah (6) P.Ramlee (6) Pengarah Drama (6) Rita Rudaini (6) Rogol (6) Selfie (6) Siswazah Universiti (6) Stacy AF6 (6) Taiwan (6) Tentera (6) Tips Pekerjaan (6) Ziana Zain (6) Afrika (5) Akim (5) Artis Indonesia (5) Awek (5) Azizan Osman (5) Bertudung (5) Datuk Dr Haron Din (5) Datuk Seri Abdul Hadi Awang (5) David Teo (5) Dirogol (5) Fizo Omar (5) Harith Iskander (5) Jep Sepahtu (5) Kanada (5) Keindahan Alam Semula Jadi (5) Kereta Sport (5) Kes Berlagak (5) Kes Bunuh Diri (5) Kes Cerai (5) Kes Gaduh (5) Kes Langgar (5) Kes Saman (5) Leggings (5) Lisa Surihani (5) Melayu (5) Mukhriz Mahathir (5) Myanmar (5) Nad Zainal (5) Palestine (5) Pelawak (5) Pencuri (5) Perbandingan (5) Pondan (5) Pukul (5) Ramadhan 2017 (5) Restoran (5) Ruhainies (5) Sharnaaz Ahmad (5) Siti Nordiana (5) Tan Sri Muhyiddin Yassin (5) Tips Jimat (5) Tips Perniagaan (5) Umrah (5) United Kingdom (5) Uqasha Senrose (5) Vietnam (5) berita Atlet (5) Achey (4) Afrika Selatan (4) Amar Baharin (4) Amyra Rosli (4) Artis Cerai (4) Awal Ashaari (4) Azharina Azhar (4) Bapa Artis (4) Berzina (4) Black Hanifah (4) Bomba (4) Brunei (4) Chef Selebriti (4) Colombia (4) Datuk Aliff Syukri (4) Denmark (4) Etnik Rohingya (4) Izreen Azminda (4) Jins Shamsuddin (4) Jururawat (4) Juruterbang (4) Kes Anak Derhaka (4) Kes Buli (4) Kes Curang (4) Kes Pembunuhan Bayi (4) Kes Penipuan (4) Komposer (4) New Zealand (4) Nur Fathia (4) Pedofilia (4) Pelukis (4) Peniaga (4) Pensyarah (4) Perniagaan (4) Presiden Turki (4) Ramli MS (4) Rasulullah S.A.W (4) Ratu Rock Ella (4) Rekod Dunia (4) Romania (4) Sekolah (4) Selebriti (4) Shaheizy Sam (4) Tips Belajar (4) Tips Kereta (4) Tips Kewangan (4) Uber (4) Wanita Cantik (4) Yazit (Search) (4) Zain Saidin (4) Zara Zya (4) Zina (4) Zizan Razak (4) Zul Ariffin (4) Aaron Aziz (3) Adira AF8 (3) Aeril Zafrel (3) Afdlin Shauki (3) Afifah Nasir (3) Ahmad Maslan (3) Aiman Tino (3) Amira Othman (3) Amy (Search) (3) Anis Al Idrus (3) Anzalna Nasir (3) Artis Bertunang (3) Artis Hamil (3) Barack Obama (3) Bas (3) Buku (3) Chef Wan (3) Chile (3) Cristiano Ronaldo (3) Curang (3) Dato' Aliff Syukri (3) Datuk Dahlan Zainuddin (3) Datuk Red (3) Datuk Seri Shah Rezza (3) Dayang Nurfaizah (3) Drama Melayu (3) Edry Abdul Halim (KRU) (3) Elizabeth Tan (3) Erra Fazira (3) Faizal Tahir (3) Fara Fauzana (3) Farahdhiya (3) Fathia Latiff (3) Faye Kusairi (3) Fynn Jamal (3) Gadis Bertudung (3) Gadis Melayu (3) Haiza (3) Handphone (3) Hong Kong (3) Idris Khan (3) Iraq (3) Itali (3) Izzue Islam (3) Jamal Abdillah (3) Jihan Muse (3) Johan Raja Lawak (3) Jue Aziz (3) Julia Ziegler (3) Kanser (3) Kapal (3) Kes Aniaya (3) Kes Kebakaran (3) Khai Bahar (3) Kisah Cinta (3) Kumpulan Search (3) Kumpulan Wings (3) Lara Alana (3) Lufya Omar (3) Lukisan (3) Mabuk (3) Makkah (3) Mark Adam (3) Mesir (3) Mia Sara (3) Mitos (3) Mizz Nina (3) Muhammad Ali (3) Nabi Isa A.S. (3) Nabila Huda (3) Nazri Aziz (3) Nelydia Senrose (3) Pakistan (3) Parody (3) Pelacur (3) Pelakon Lucah (3) Pengantin (3) Perang (3) Perdana Menteri (3) Perdana Menteri Malaysia (3) Perkerjaan (3) Peru (3) Petinju (3) Raja Afiq (3) Raja Azmi (3) Raja Ilya (3) Rajinikanth (3) Recep Tayyip Erdo─čan (3) Resepi (3) Rosyam Nor (3) Saharul Ridzwan (3) Sains (3) Scha Alyahya (3) Sejarah Malaysia (3) Shahrol (Shiro) (3) Shuib Sepahtu (3) Soo Wincci (3) Sultan Kelantan (3) Sultan Muhammad V (3) Surau (3) Syamsul Yusof (3) Syatilla Melvin (3) Tasha Shilla (3) Tips Islamik (3) Tips Penjagaan Kereta (3) Tips Percutian (3) Tips RumahTangga (3) Tips Seks (3) Tudung (3) Tunku Jalil (3) Ungku Hariz (3) Ustaz Abdullah Khairi (3) Ustaz Don Daniyal (3) Ustaz Kazim Elias (3) Vape (3) Virus (3) Wak Doyok (3) Wartawan (3) Yusof Haslam (3) Zahirah MacWilson (3) Zainol MacWilson (3) Zed Zaidi (3) A.Aida (2) Abby Abadi (2) Adam Corrie (2) Adik Artis (2) Aiman Hakim (2) Along (Cham) (2) Alvin Chong (2) Amir (Raja Lawak) (2) Amyza Aznan (2) Anak (2) Anuar Zain (2) Argentina (2) Arif Dollah (2) Atikah Suhaime (2) Aweera (2) Awek Bertudung (2) Ayai (Ilusi) (2) Azhan Rani (2) Aziz M Osman (2) Azmi Hatta (2) Aznil Nawawi (2) Azrel Ismail (2) Azrinaz Mazhar Hakim (2) Bikini (2) Billionair (2) Blogger (2) Chacha Maembong (2) Dadah (2) Dajjal Laknatullah (2) Datuk Jalaluddin Hassan (2) Datuk Seri Jamal Md Yunos (2) Diana Rafar (2) Didi Astillah (2) Dirompak (2) Dr Maza (2) Elfira Loy (2) Emiriah Arab Bersatu (UAE) (2) Ethiopia (2) Fad (Bocey) (2) Faezah Elai (2) Fan Bingbing (2) Fauziah Ahmad Daud (Ogy) (2) Fazura (2) Finland (2) Firaun (2) Fitnah (2) Fouziah Gous (2) Gadis Cun (2) German (2) Gmie (Screen) (2) Google (2) Greece (2) Hafiz Roshdi (2) Hafiz Suip (2) Hairul Azreen (2) Haji (2) Harris Baba (2) Harun Salim Bachik (2) Heliza Helmi (2) Hospital (2) Hukuman Mati (2) Iceland (2) Ifa Raziah (2) Iqram Dinzly (2) Iran (2) Ireland (2) JPJ (2) Johan As'ari (2) Juliana Evans (2) Justin Trudeau (2) Kaabah (2) Kamal Adli (2) Karl Shafek (2) Kawan (2) Kazar (2) Keith Foo (2) Kemalangan Kapal Terbang (2) Kemboja (2) Kes Mengamuk (2) Kisah Rumah Tangga (2) Komputer (2) Kumpulan Caliph Buskers (2) Lana Nodin (2) Lee Chong Wei (2) Linda Hashim (2) Lindsay Lohan (2) Lori (2) Lubnan (2) Mas Idayu (2) Masjidil Haram (2) Mawar (2) Mekah (2) Miera Leyana (2) Misha Omar (2) Mohd Izham Tarmizi (2) Morocco (2) Mualaf (2) Mufti Perak (2) Nabi Nuh A.S (2) Nadia Brian (2) Najwa Latif (2) Nas-T (2) Nepal (2) Niena Baharun (2) Nigeria (2) Noh Hujan (2) Nor Albaniah (2) Nora Ariffin (2) Norman Hakim (2) Norway (2) Nubhan (2) Ozlyn Wati (2) Pekin Ibrahim (2) Pelancong China (2) Pemain Badminton (2) Pemain Gitar (2) Pembaca Berita (2) Pencemaran (2) Pengemis (2) Penjara (2) Perogol (2) Poland (2) Portugal (2) Pramugara (2) Puteri Aishah (2) Raja Arab Saudi (2) Raja Azura (2) Raja Farah (2) Raja Salman (2) Randy Pangalila (2) Rani Kulup (Raja Report) (2) Redza Rosli (2) Remy Ishak (2) Republik Dominican (2) Rykarl Iskandar (2) Ryzal Jaafar (2) SM Salim (2) Safiey Ilias (2) Saiful Apek (2) Salih Yaakob (2) Sara Ali (2) Sari Yanti (2) Sayur-Sayuran (2) Sejarah Mesir (2) Seni Bela Diri (2) Shaa (2) Shah Rukh Khan (2) Sheikh Hussain Yee (2) Siti Elizad (2) Siti Saleha (2) Sofi Jikan (2) Sultan Abdul Halim (2) Sultan Kedah (2) Sunnah Rasullullah S.A.W. (2) Superbike (2) Sweden (2) Syafie Naswip (2) Syamel (AF15) (2) Syarul Ridzwan (2) Tips Beli Kereta (2) Tips Beli-Belah (2) Tips Berniaga (2) Tips Dapur (2) Tips Kebersihan (2) Tips Kehamilan (2) Tips Memandu (2) Tips Penerbangan (2) Tips Penjagaan Bayi (2) Tips Sembahyang (2) Ukraine (2) Universiti (2) Ustaz Profesor Dr. Ridhuan Tee Abdullah (2) Yusri (KRU) (2) Zamarul Hisyam (2) Ziela Jalil (2) Zulin Aziz (2) 1MDB (1) 50 Cent (1) ATM (Angkatan Tentera Malaysia) (1) Abon (1) Abraham Lincoln (1) Adam AF (1) Adam Sandler (1) Adam Shah (1) Adibah Nor (1) Adlin Ramlie (1) Adolf Hilter (1) Afiq Muiz (1) Ahli Gimnas (1) Ahmad Nawab (1) Ahya Rosli (1) Aida Aris (1) Aidil Aziz (1) Aidil Zafuan (1) Ailurophobia (Takut Pada Kucing) (1) Ainan Tasneem (1) Aishah Aziz (1) Aishah Bujang (1) Aishah Ilias (1) Aizat Amdan (1) Akim Ahmad (1) Ako Mustapha (1) Algeria (1) Alicia Amin (1) Alif Satar (1) Ally Iskandar (1) Aman Nassim (1) Amelina (1) Ameng (1) Amerul Affendi (1) Amin Hayat (1) Amir Ukays (1) Ammar (1) Ana Dahlia (1) Angelina Jolie (1) Animasi (1) Anime (1) Anne Ngasri (1) Anwar Ibrahim (1) Ardell Aryana (1) Ardian Syaf (1) Ariz (Forteen) (1) Artis Bercuti (1) Artis Berpurdah (1) Artis Britis (1) Artis Korea (1) Artis Lubnan (1) Artis Mengandung (1) Artis Meninggal Dunia (1) Ary Malik (1) Asfan Shah (1) Asia (1) Asia Tenggara (1) Asmidar (1) Atita (1) Atlet Angkat Berat (1) Atlet Indonesia (1) Atlet Kahwin (1) Atlet Pecut (1) Atlit Lompat Tinggi (1) Auta (1) Awi Rafael (1) Azan (1) Azlan (The Typewriter) (1) Azma Aizal (1) Azmarul Azuan (Vokal Bukan Sekadar Rupa) (1) Azmi Caliph Buskers (1) Azrul Zaidi (1) Azwan Ali (1) Azwan Kombos (1) Babi (1) Baby (1) Bahasa Melayu (1) Ban (1) Bangla (1) Bashar al-Assad (1) Ben Nathan (1) Bencana Alam (1) Berhijab (1) Berkhatan (1) Beyonce (1) Bil Azali (1) Bila AF (1) Bilal Bin Rabah (1) Bill Gates (1) Biodata (1) Bowling (1) Bradley Cooper (1) Brian Chen (1) Britney Spears (1) Bront Palarae (1) Bulgaria (1) Bunga (1) Calvin Thoo (1) Cecilia Cheung (1) Cerpen (1) Chad (1) Chef Riz (1) Chelsea Islan (1) Chow Yun Fatt (1) Cina (1) Coco Lee (1) Cosplay (1) Costa Rica (1) Cristina Suzanne (1) DBKL (1) DJ Dave (1) DJ Lin (1) Daler Yusuf (1) Danial (Lawak Solo) (1) Danny X-Factor (1) Datin Normala Omar (1) Datuk Adnan Abu Hassan (1) Datuk Azmi Che Husain (1) Datuk K (1) Datuk M Daud Kilau (1) Datuk Mahadzir Lokman (1) Datuk Rafiena Ezanee (1) Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan (1) Datuk Zulkifli Zain (1) Dazrin (1) Democratic Republic of the Congo (1) Diana Danielle (1) Dira Abu Zahar (1) Doa (1) Donna Muslim (1) Dr Fadzilah Kamsah (1) Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah (1) Dr Rafidah Abdullah (1) Dubai (1) Duit (1) Dynas Mokhtar (1) Ecuador (1) Eddie Ghazali (1) Eja (1) Ekin AF3 (1) Ekonomi (1) Elaine Daly (1) Elfaeza Ulhaq (1) Ellie Suriati (1) Elvina Mohamad (1) Emma Akma (1) Engku Aleesya (1) English (1) Erma Fatima (1) Eropah (1) Erwin Dawson (1) Estranged (1) Ezad Lazim (1) Ezany Nizariff (1) Ezlynn (1) Ezzaty Abdullah (1) Fahmi Fadzil (1) Fail (1) Faizal Hussein (1) Faizul Sany (1) Falisha Crossley (1) Fara Mendoza (1) Farawahida (1) Fareez (Mentor Milenia) (1) Farid Kamil (1) Fauzi Nawawi (1) Fauziah Ghous (1) Fazley Yaakob (1) Felixia Yeap/Raisyyah Yeap (1) Fezrul Khan (1) Fida Ibrahim (1) Fikry (Lawak Solo) (1) Fikry Ibrahim (1) Fizi Ali (1) Formula 1 (1) Freemason (1) Gadis Asia (1) Gadis Comel (1) Gadis Jelita (1) Gadis Seksi (1) Geli (1) George W Bush (1) Georgie Henley (1) Guru (1) Gusti (1) Hadi Awang (1) Hafreez Adam (1) Hajar Aswad (1) Haleeda (1) Haliza Misbun (1) Hamil (1) Hanie Soraya (1) Hanis Zalikha (1) Haqiem Rusli (1) Hari raya (1) Harshaali Malhotra (1) Hashim Rejab (1) Hasnol (1) Hawa (1) Hawaii (1) Hazama (1) Herba (1) Hezry Hashim (1) Hidu Gam (1) Hillary Clinton (1) Hisyam Hamid (1) Holocaust (1) Hungary (1) ISIS (1) IT (1) Ibu (1) Iesya Toh (1) Ika Nabella (1) Ilham Tuah Raja Lawak (1) Illuminati (1) Ilmu Hitam (1) Imam Syafie (1) Inspirasi (1) Intan Sarafina (1) Ira Kaza (1) Irma Hasmie (1) Isteri Artis Hamil (1) Isteri Derhaka (1) Ivory Coast (1) JDT (1) Jaafar Onn (1) Jackie Chan (1) Jaclyn Victor (1) Jakim (1) Jasmin Hamid (1) JayDee Lok (1) Jelita (1) Jeremy Clarkson (1) Jihan Musa (1) Jimmy Hendrix (1) Jimmy Page (1) Jimmy Shanley (1) Joe Wings (1) John Lennon (1) Julia Roberts (1) Jurusolek (1) Justin Timberlake (1) KLIA (1) Kacak (1) Kahwin Paksa (1) Kanak-Kanak Bertunang (1) Kanye West (1) Kartun (1) Kata-Kata Hikmah (1) Kayda Aziz (1) Kazakhstan (1) Kecik Hyper Act (1) Kekasih Artis (1) Kemalangan Kapal (1) Kenya (1) Kerabat Diraja Arab Saudi (1) Kerabat Diraja England (1) Kerabat Diraja Johor (1) Kerabat Diraja Kedah (1) Kereta Kebal (1) Kes Ah Long (1) Kes Curi Kereta (1) Kes Fitnah (1) Kes Gugur Janin (1) Kes Histeria (1) Kes Jual Bayi (1) Kes Judi (1) Kes Khianat (1) Kes Kianat (1) Kes Langgar Lari (1) Kes Lari Rumah (1) Kes Makamah (1) Kes Mati Mengejut (1) Kes Membazir (1) Kes Mercun (1) Kes Pemerdagangan Manusia (1) Kes Ragut (1) Kes Rasuah (1) Kes Rumah Sewa (1) Kes Seludup (1) Kes Sumbang Mahram (1) Kes Tembak (1) Kes Tetak (1) Ketat (1) Ketua Polis Negara (1) Kewangan (1) Khai (AF1) (1) Khairul Amri Hassan (1) Khairul Fahmi Che Mat (Apek) (1) Kim Fukazawa (1) Kim Kardashian (1) Kisah Inspirasi (1) Kisah Misteri (1) Kisah Seram (1) Kobe Bryant (1) Korea (1) Kosovo (1) Ku Li (1) Kumpulan Hujan (1) Kumpulan Khalifah (1) Kumpulan Senario (1) Kumpulan Sepahtu (1) Kurang Ajar (1) Kuwait (1) L'Zzay (1) Lan Pet Pet (1) Laporan Polis (1) Lawak Pak Pandir (1) Lebenon (1) Leonardo DiCaprio (1) Lesbian (1) Lim Guan Eng (1) Lina Tan (1) Liverpool (1) Liwat (1) Luxembourg (1) M Nasir (1) MAB (1) MBPJ (1) Madinah (1) Mael (XPDC) (1) Mahal (1) Maher Zain (1) Main Kayu Tiga (1) Majlis Berinai (1) Majlis Perkahwinan Artis (1) Makanan Terengganu (1) Makanan Tradisional (1) Malaysia (1) Malique (1) Mamak (1) Mamat (Exists) (1) Mamat Khalid (1) Mariah Carey (1) Mariani (1) Marilyn Monroe (1) Mark Salling (1) Marlia Musa (1) Marsha (1) Mas Khan (1) Masakan Malaysia (1) Masjid Nabawi (1) Masya (Ceria Pop Star) (1) Mawar Rashid (1) Maya Karin (1) Mel Sakura Band (1) Melamar (1) Melancap (1) Memey Suhaizah (1) Michael Ang (1) Mila (AF5) (1) Mila Jirin (1) Miley Cyrus (1) Mimi Lana (1) Monaco (1) Mufti KL (1) Muhyiddin Yaassin (1) Murid (1) Musa Hitam (1) Muslim (1) Nabi Adam A.S. (1) Nabi Sulaiman A.S. (1) Nadya Syahera (1) Nadya Syahira (1) Najip Ali (1) Najwa Mahiaddin (1) Nassier Wahab (1) Nazim Othman (1) Netanyahu (1) Netherlands (1) Nick Mikhail Razak (1) Niger (1) Nobel (1) Nonny Nadirah (1) Noor Khiriah (1) Noraniza Idris (1) Normala Samsudin (1) Nourul Wahab (1) Nuklear (1) Nur Amirah Filzah (1) Nur Fatimah (1) Nur Fazura (1) Nurul Syuhada (1) OAG (1) OKU (1) Oja (1) Ooi Eow Jin (1) Ozlynn Wati (1) PM Kanada (1) PPIM (1) Pahlawan Islam (1) Pakar Motivasi (1) Peguam (1) Pelancong Korea Selatan (1) Pelukis Komik (1) Pelumba Kereta (1) Pemandu Nascar (1) Pembaziran (1) Pembeli VS Peniaga (1) Pendatang Asing (1) Pengacara Singapura (1) Pengangkutan Awam (1) Pengkid (1) Pengurus Artis (1) Penyajak (1) Penyakit Ganjil (1) Perdana Menteri Britain (1) Perdana Menteri Israel (1) Perdana Menteri Kanada (1) Perempuan Cantik (1) Perempuan Simpanan (1) Permainan (1) Personaliti Radio (1) Phanthegerow Louiselle (1) Piramid (1) Planet Marikh (1) Prank (1) Prince (1) Projector Band (1) Puteri Balqis (1) Puteri Diana (1) Puteri Sarah (1) Putri Najuwa (1) Qi Razali (1) Raba (1) Racun (1) Radhi (OAG) (1) Rafidah Ibrahim (1) Rafizi Ramli (1) Ragut (1) Rahim (Joras) (1) Raja Ema (1) Rani Kulop (1) Ras Adiba Radzi (1) Rasuah (1) Raysha Rizrose (1) Razif Projector Band) (1) Recep Tayyib (1) Republic Czech (1) Ridzuan Hashim (1) Riezman Khuzaimi (1) Rio Haryanto (1) Risteena Munim (1) Riyak (1) Rizalman Ibrahim (1) Roax Tan (OME) (1) Robert Downey Jr. (1) Rockefeller (1) Rohingya (1) Roslan Shah (1) Rosma (AF1) (1) Rothchild (1) Rowan Atkinson (Mr.Bean) (1) Ruminah Sidek (1) Rusdi Ramli (1) Ryan Goslin (1) Sa Dingding (1) Sabri Yunus (1) Sadio Mane (1) Sadis (1) Sahabat (1) Sahabat Nabi Muhammad S.A.W. (1) Saida (1) Salleh Kamel (1) Salleh Yaakob (1) Salleh Yaakop (1) Saman (1) Sarah Hildebrand (1) Scotland (1) Sejarah Bola (1) Sejarah Indonesia (1) Sejarah Jepun (1) Sejarah Melayu (1) Sejarah Sukan (1) Selebriti Media Sosial (1) Selena Gomez (1) Seniman (1) Senjata Api (1) Senjata Kimia (1) Sepanyol (1) Serangga (1) Serbia (1) Shae (1) Shah Iskandar (1) Shahir AF (1) Shahrizal Jaszle (1) Shamsul Ghau (1) Shamsul Ghau Ghau (1) Sharifah Shahora (1) Sharifah Shawati (1) Sheera Iskandar (1) Sheila Majid (1) Sherry Ibrahim (1) Shila Lama (1) Shuhaimi Lua (1) Shukri Yahaya (1) Siti Aisyah Binti Abu Bakar R.A. (1) Siti Aminah (1) Siti Sarah Raissuddin (1) Soal Jawap (1) Sofian Bujang (1) Solat (1) Soviet Union (Russia) (1) Steve Jobs (1) Sudan (1) Sufi (AF15) (1) Sufi AF (1) Sultan Brunei (1) Sultan Hassanal Bolkiah Sultan Omar Ali Saifuddien (1) Sultan Ibrahim (1) Sultan Mangkat (1) Sultan Nazrin (1) Sultan Perak (1) Sumbang Mahram (1) Supercar (1) Surah Al-Quran (1) Syafiq Kyle (1) Syaiful Zero (1) Syatila Melvin (1) Syiah (1) Syura Badron (1) TPPA (1) Takahara Suiko (1) Tan Sri DR Harussani Zakaria (1) Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah (1) Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (1) Tania Hudson (1) Tauke Jambu (1) Tegar (1) Tentera Nazi (1) The Majistret (1) Tiar Zainal (1) Tibet (1) Tip Membeli Kereta (1) Tip Membeli-Belah (1) Tips Berkerja (1) Tips Gajet (1) Tips Kapal Terbang (1) Tips Life Hacks (1) Tips Melancong (1) Tips Menangkap Serangga Perosak (1) Tips Mencari Kerja (1) Tips Orang Bujang (1) Tips Penampilan (1) Tips Penjagaan Motorsikal (1) Tips Perbelanjaan Keluarga (1) Tips Ramadhan (1) Tips Ride (1) Tips Tangkap Nyamuk (1) Tips Travel (1) Tips Wanita Hamil (1) Titanic (1) Tiz Zaqyah (1) Tomok (1) Tony Fernandes (1) Tradisi (1) Trend (1) Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat (1) Tun Razak (1) Tunku Tun Aminah (1) U.A.E. (1) Ulama (1) Umie Aida (1) Ustaz Auni Mohamed (1) Ustaz Ebit Lew (1) Ustaz Hussein Yee (1) Ustaz Muhammad Fawwaz (1) Ustaz Zaharuddin (1) Van Damme (1) Vanidah Imran (1) Venezuela (1) Vin Diesel (1) Wan Raja (1) Wany Hasrita (1) Watson Nyambek (1) Wawa Zainal (1) Yahudi Arthodoks (1) Yana Samsudin (1) Yang di-Pertuan Agong Malaysia (1) Yatt Hamzah (1) Yazer (1) Yazid (Search) (1) Zahid (AF) (1) Zahiril Adzim (1) Zamani (Slam) (1) Zarol AF2016 (1) Zhao Benshan (1) Zhen Huan (1) Zizi Kirana (1) Zukieee (1) Zul (2 By 2) (1) iR Radzi (1)